Tydal kommune og Sylan

 Fra fjord til fjell

Reis over fjellet mot natur og kultur i Tydal – beskue Sylmassivet!

Ta fylkesvei 705

Den vakre veien mellom Røros og Stjørdal.

Tydal kommune og Sylan er et eldorado for den som er glad i natur og aktivt friluftsliv.

Med sin store variasjon byr naturen på høye fjell, store fiskerike sjøer, milevis med fjellplatåer og vakre elver. Naturen har også i lange tider vært levebrødet for lokalbefolkningen, med høsting, sanking, jakt, fiske, sau- og reinsdyrhold. Les om naturvern i Tydal og Sylan

Därför att det er JätteKUULT!

Jenny fra Sverige på tur med Dyrhaug ridesenter. Foto Bente Haarstad.

Pilegrimsleden

Pilegrimsvandring i Tydal. Foto: Bente Haarstad

Pilegrimsleden går gjennom Tydal og Sylan, og siden 1000-tallet har pilegrimer vandret gjennom området på vei mot Nidaros. Den moderne turismen har sine røtter på slutten av 1800-tallet, da interessen for det vakre fjellanskapet åpnet for fjellvandring.

Topper som Storsylen med sine 1762 moh og Storsola med 1728 moh har i mange år vært populære turmål. Utsikten herfra over grensefjellområdet er formidabel!

Pilegrimsleden       Pilegrimsleden gjennom Tydal      Kirkvollen Pilegrimsgård

Sylan

Action mot Storsola. Foto Mattias Jansson

Sylan har tradisjon som et grenseløst fjellområde, og har gjennom historien hatt god kontakt med Sverige.
Visste du at Sylan heter Bieljehkh på sørsamisk? Dette betyr “De som er forsynt med ører”, og er dermed et passende navn på de to spisse toppene Storsylen og Storsola.

I dag finnes det både sommer- og vinterløyper mellom de norske og svenske turisthyttene, og totalt er det mer enn 20 overnattingshytter på fjellet.

Hytter og turer Trondhjems Turistforening

Vandreguide Tydal og Sylan

Opplevelser

Dyrhaug ridesenter på tur. Foto Bente Haarstad.

Tydal har lenge vært et sentrum for hesteturisme og hestesport, og det er mange som har hatt minnerike på hesteryggen i tydalsfjella.

I mange år har også fisket i regionen hatt et godt rykte, og  sportsfiskere kommer hit igjen og igjen for å fiske røye og ørret. En ny fiskefilm er produsert i 2016, der du kan bli med på en fiskereise i Tydals fjellverden! Filmen er fullspekket med gode fisketips og er å få kjøpt ved flere utsalgssteder, bl.a ved turistinformasjonen i servicekontoret ved Tydal kommune.

Nye aktiviteter som toppturer med ski, kanopadling, kajakk og kiting har blitt populære de senere årene.

Les mer om opplevelser og aktiviteter i Tydal